top of page
Pitanja i odgovori o lekturi i korekturi

Imate li pitanje o nekoj od ponuđenih usluga? Želite li znati kako funkcionira postupak prihvaćanja posla i same usluge? Pogledajte odgovore na najčešće postavljana pitanja ili nam se izravno javite sa svojim pitanjem ako niste pronašli odgovor koji ste tražili.

Učestala pitanja

Vrh
pitanje1

Kako izgleda postupak predaje i uređivanja teksta?

Tekst koji trebate urediti (lektorirati, korigirati, redigirati) pošaljite na e-adresu dunja.dobraslova@gmail.com s opisom usluge koju tražite i očekivanim rokom za završetak posla ako je on određen (primjerice zbog već dogovorenoga datuma obrane rada ili tiska publikacije). U slučaju da je riječ o tekstu (diplomskome, znanstvenom, stručnom radu i sl.) koji treba urediti prema zadanim pravilima, poželjno je da unaprijed pošaljete i poveznicu ili dokument s uputama koje ste dobili. Isto vrijedi i za urednike zbornika, časopisa i drugih publikacija koji imaju utvrđene smjernice za autore tekstova. Nakon izračuna broja znakova i kartica te okvirnoga pregleda teksta dobit ćete povratnu e-poruku s ponudom cijene i predviđenim trajanjem posla. Kada prihvatite dobivenu ponudu, započinje čitanje, uređivanje i ispravljanje jezičnih pogrešaka. Pritom svaka promjena ostaje zabilježena kako biste jasno mogli vidjeti izmjene (ako je dokument u Wordu, to se postiže odabirom opcije Track Changes prije početka uređivanja). Nakon završetka posla i uplate dogovorenoga iznosa dobivate cjelovit lektorirani tekst. Po potrebi šalje se i potpisana potvrda o lekturi.

pitanje2

Koliko traje lektura?

Trajanje lekture ovisi o opsegu rada, stupnju zasićenosti teksta pogreškama, potrebnim zahvatima uređivanja i hitnosti posla. Rok se utvrđuje nakon procjene teksta koji treba lektorirati. Dnevna norma za lekturu u idealnim uvjetima iznosi 12 kartica, no stvarna količina odrađenoga posla po danu nerijetko ovisi o tome koliko je tekst čitljiv. Lektura podrazumijeva ispravljanje jezičnih i stilskih pogrešaka te usklađivanje teksta, što uključuje i provjeravanje pravilne upotrebe nazivlja u rječnicima, jezičnim savjetnicima i stručnim priručnicima, ali i savjetovanje s autorom teksta oko terminoloških, kontekstualnih i drugih nedoumica. Ako je tekst dobro pripremljen, broj kartica dnevno može biti veći od norme, a ako je tekst jako zasićen pogreškama, broj može biti i manji. Zbog toga je važno dobiti tekst na uvid kako bi se mogla napraviti realna procjena. Ako je zbog hitnosti roka potrebno povećati dnevnu normu da bi se rad predao ili tiskao na vrijeme (primjerice za obranu na fakultetu), povećava se i početni iznos po kartici teksta. Tijekom traženja usluge svakako naglasite rok do kojega biste trebali imati gotov tekst.

pitanje3

Što je kartica teksta i kako se može izračunati?

Kartica teksta jedinica je kojom se koristi u obračunavanju količine teksta, a potom i njegove cijene. Jedna kartica sadržava 1800 znakova s uključenim razmacima. Znakovi se pritom odnose na slova, ali i na brojeve, pravopisne znakove, pa čak i bjeline. Broj kartica može se lako izračunati u Wordu tako što se označi tekst kojemu se želi izmjeriti količina, izabere opcija Pregled (Review) te potom Brojanje riječi (Word Count). Na otvorenome prozorčiću s podatcima o broju riječi, znakova, redaka i odlomaka potraži se broj znakova s razmacima (Characters with spaces). Dijeljenjem toga broja s 1800 dobije se ukupan broj kartica za traženi dio ili cijeli tekst.

pitanje4

Zašto se uređivanje naplaćuje po kartici teksta, a ne po stranici?

Upotreba kartice, a ne stranice, kao obračunske jedinice u lekturi, korekturi, redakturi i autorskom pisanju omogućuje točno računanje količine napisanoga teksta i cijenu primjerenu stvarnomu poslu. Broj stranica ne odaje nužno koliko se teksta na njima nalazi. Ovisno o vrsti i veličini slova i proreda na jednoj stranici može se nalaziti nekoliko riječi, rečenica ili pak kartica teksta. Zbog toga je brojenje znakova najtočnija metoda. Tako se izbjegava ubrajanje praznih stranica ili stranica sa slikama i grafičkim prikazima koje ne sadržavaju tekst, a vrsta slova i prored ne utječu na konačnu cijenu.

pitanje5

Zašto se u karticu teksta ubrajaju i razmaci?

Iako bi se lako moglo pretpostaviti da je razmak ili bjelina samo praznina u tekstu, odnosno nepostojeći znak koji ne zauzima prostor pa se ne treba ni uračunati u konačnu količinu napisanoga teksta, ubrajanje razmaka u kartice bitno je zbog toga što su upravo njihov višak ili nedostatak na pravome mjestu među najčešćim pogreškama u pisanju teksta.

pitanje6

O čemu ovisi konačan iznos lekture po kartici teksta?

Konačan iznos lekture po kartici teksta ovisi o hitnosti pojedinoga posla te količini i složenosti lektorskih zahvata. Zahtjevna lektura koja iziskuje puno više posla i vremena od prosječnoga i hitna lektura koja mora biti gotova u znatno kraćemu roku od onoga koji predviđa norma (okvirno 12 kartica dnevno) razumljivo vrijede više od uobičajene lekture. Pošaljite svoj tekst na uvid i dobit ćete besplatnu procjenu iznosa lekture i njezina trajanja u najkraćemu mogućem vremenu. Studentima i učenicima pritom je uračunat popust.

pitanje7

Kako ću znati jeste li pravi lektor za mene?

Kako biste znali odabrati pravu osobu za posao koji vam treba, vodilje u odabiru mogu vam biti pregled prethodno lektoriranih radova te popis klijenata i suradnika koji su joj već ukazali povjerenje, a bave se sličnim ili istim temama kao i vi ili rade u istoj djelatnosti. U donošenju odluke pomaže i uvid u teme za koje se lektor specijalizirao, odnosno s kojima ima prijašnje iskustvo rada. Naše specijalnosti uključuju uređivanje tekstova iz područja humanističkih i društvenih znanosti, jezikoslovlja, muzeologije, kulture, povijesti umjetnosti, zaštite spomenika i okoliša, turizma, strojarstva, ekonomije, menadžmenta i stomatologije. No najvažnije od svega  s osobom koju odaberete treba vam biti ugodno raditi jer uređivanje često podrazumijeva blisku i dvosmjernu suradnju između autora/urednika i lektora/korektora. Ako među navedenim specijalnostima i ne pronađete teme koje odgovaraju vašemu tekstu, ali osjetite da karakterom i vještinama odgovaramo vrlinama koje tražite u suradniku, rado ćemo odgovoriti vašemu upitu za suradnju! 

pitanje8

Koji su načini plaćanja?

Plaćanje je po računu koji se šalje e-poštom. Uplatu možete izvršiti općom uplatnicom ili internetskim bankarstvom. Osim računom plaćanje se može dogovoriti i ugovorom.

pitanje9

Imaju li studenti popust?

Da, studentima i učenicima odobren je popust od 50 % po kartici teksta.

pitanje10

Može li se dobiti potvrda o lekturi?

Da, potpisana potvrda o izvršenoj lekturi izdaje se na zahtjev i šalje e-poštom. U slučaju da pojedini fakultet ili visoka škola traži popunjavanje posebnoga obrasca za lektore, obrazac je potrebno unaprijed poslati e-poštom zajedno s radom.

pitanje11

Na kojemu se jeziku obavlja lektura?

Lektura se obavlja isključivo za tekstove (autorske ili prijevode) na hrvatskome jeziku.

pitanje12

Uključuje li usluga autorskoga pisanja izradu diplomskih, maturalnih i drugih radova?

Ne, usluga autorskoga pisanja ne odnosi se na pisanje bilo koje vrste završnoga rada, ali možete dobiti stručnu pomoć i savjete za oblikovanje svojega rada, sadržajnu podjelu po poglavljima, pravilno citiranje i navođenje literature i sl.

bottom of page